Madplaner

Blog-image
Dato:
28.1.2022
Forfatter:
Aviaja

Som iværksætter og inkarneret tidsoptimist er der altid for få timer i døgnet, arbejdsdagen går aldrig helt efter planen og dagene suser afsted i al hast. Den nemme løsning er helt klart vietnameseren på hjørnet og jeg skal da heller ikke lyve og sige at det ikke er sket før. Men jeg elsker at lave mad, og specielt sammen med mine børn. For et par år siden begyndte vi at lave en ugentlig madplan og jeg er blevet varm tilhænger af at planlægge måltiderne uge for uge. Jeg ved også at det kan være lidt uoverskueligt at komme i gang. Derfor vil jeg hver uge dele min madplan med dig.

Som iværksætter og inkarneret tidsoptimist er der altid for få timer i døgnet, arbejdsdagen går aldrig helt efter planen og dagene suser afsted i al hast. Udover at være iværksætter så er jeg også single mor til to teenage piger, hvoraf den ene for nyligt er sprunget ud som pescetar. Så når jeg kommer hjem fra arbejde, skal jeg være mor og der skal selvfølgelig aftensmad på bordet. Den nemme løsning er helt klart vietnameseren på hjørnet og jeg skal da heller ikke lyve og sige at det ikke sker. Men jeg elsker at lave mad, og specielt sammen med mine børn. Så kan vi få talt om dagen og jeg får en lille åbning ind i deres hemmelige teenageliv :-) For et par år siden begyndte vi at lave en ugentlig madplan. Vi laver den sammen uge for uge, og det har givet mere struktur i hverdagen, så jeg for det første får købt det rigtige ind, og får brugt de ting jeg køber ind – det er nemlig en anden ting jeg går rigtig meget op i: at begrænse madspil – jeg bliver så ked af det og frustreret når man hører hvor meget mad der kasseres samtidig med at der rundt omkring i verden er mennesker, som ikke får nok at spise. Det duer bare ikke! En sidste ting som jeg er glad for med madplanen det er, at min hjemmelavede mad er sundere end mange andre alternativer. Bevars, der er lækker og sund takeaway (fra vietnameseren ;-) ),men jeg kan godt lide at vide hvad jeg putter i munden.

Jeg er varm tilhænger af en madplan,  men jeg ved også at det kan være lidt uoverskueligt at komme i gang. Derfor vil jeg uge for uge dele min madplan med dig.  

Så hvorfor er det en god idé med en madplan?

 

1.    Du sparer tid

En af de største fordele ved at lægge en madplan er, at man sparer tid. Ved at planlægge ugens måltider, kan jeg lave en indkøbsliste med hvad der skal bruges til de forskellige retter, og jeg slipper for, at handle ind flere gange i løbet af ugen. For mig kræver det ét indkøb også har jeg de primære råvarer jeg skal bruge til ugens madlavning. Så kan jeg supplerer op med specialiteter og lækkerier i løbet af ugen.

Jeg har også mulighed for at skræddersy måltiderne til ugens dage. Er der fx en dag jeg kommer sent hjem fra arbejde, så spiser vi rester eller laver en af de helt nemme retter.

Jeg skal heller ikke bruge tid på at vride hjernen for idéer dag efter dag. Hjemme hos os, sidder vi i fælleskab og finder på hvad vi skal spise i den kommende uge. Mine piger er fyldt med kreativitet og er mere motiverede og engagerede i at spise og lave maden, når de selv har været med til at bestemme og lave retterne.

  

2.    Du minimerer dit madspild

En af de største grunde til at jeg begyndte at lave madplaner derhjemme var, at der altid lå mad i køleskabet som jeg aldrig fik brugt. Vi fokuserer på at lave madplaner hvor vi genbruger råvarer og resterne fra de forrige retter. På den måde minimerer vi vores madspildmarkant. Fx er en af favoritterne hjemme hos os risotto og ved at lave en stor portion af dette, kan vi dagen efter lave lækre Arancini som smager mindst ligeså godt som retten dagen før. Eller et toastbrød der har været brugt til cowboytoasts kan på anden dagen blive til sprøde og lækre croutoner i en Ceasar Salad.

Ved at planlægge dine indkøb undgår du dag-til-dag indkøb, og dermed også impulskøb som er årsagen til at du i sidste ende risikerer med, at have et overfyldt køleskab med madvarer som bliver for gamle og ikke kan blive brugt.

 

3.    Du sparer penge

Endnu en årsag til hvorfor madplan er så genialt er selvfølgelig også, at man sparer penge, og hvem vil ikke gerne det?Jeg handler én gang om ugen og ved at planlægge mine indkøb undgår jeg de impulsive indkøb med ting som vejer tungt i budgettet og som jeg reelt set ikke har brug for. Ved at handle ind måltid for måltid ender jeg i sidste ende også at have et overfyldt køleskab, med madvarer som bliver for gamle og kedelige og ikke kan blive brugt. Jeg handler altid ind så jeg kan bruge råvarerne i flere af retterne.

 

4.    Du får mere variation

Det kan være svært altid at være kreativ og finde på nye retter. Det er i hvert fald ikke min kreativitet der er på sit højeste i et supermarked efter arbejdstid, småsulten. Tværtimod, det er i disse situationer vietnameseren har sin rolle hjemme hos os. Når vi sætter os ned engang om ugen og planlægger en uge frem, har vi tid til at søge efter nye retter at kaste os ud i i løbet af ugen. På den måde kan vi udskifte 1-2 af vores sædvanlige retter og dermed bringe nye variationer ind i vores private middagsmads-katalog. Det behøver ikke at tage længere tid med en ny ret, så længe man har lagt det i sin mad og indkøbsplan og flere af de ”nye” retter kan hurtigt blive familiefavoritter. Og nu hvor min yngste datter kun spiser fisk, er dette blevet endnu mere vigtigt, så der kan komme lidt flere forskellige fiskeretter på menuen.

 

5.    Det er nemmere at være sund

Den med vietnameseren er selvfølgelig en væsentlig grund. Vi planlægger for at undgå at skride i svinget, og det sker jo engang imellem, men det er nemmere med en madplan at holde sig på sporet. Vi sørger for at lave varierede retter, og vi får uden tvivl spist mere forskelligt grønt når vi planlægger efter det. Vi har ingen faste regler om kødfrie dage osv., men når vi laver madplanen, så er grøntsagerne faktisk tit omdrejningspunktet, for har man købt en knoldselleri, så holder den jo gerne nogle dage (altså med mindre man er utroligt begejstret for knoldselleri :-) )

 

Jeg håber at min og pigernes madplan kan inspirere dig til at komme i gang med at lave en madplan. Du finder madplanen lige her: madplan , og du vil hver uge kunne finde inspiration til retter og hvordan du kan få dine retter til at strække sig over flere dage. Følg med på vores Instagram, hvor vi hver uge vil annoncere når der er ny madplan på hjemmesiden.

 

Velbekomme og rigtig god planlægning!

Aviaja